Sebab Dan Akibat Pencemaran Air Daripada

 • Kesan Pencemaran Air - blogspot.com
 • (DOC) Sebab dan Akibat Pencemaran Air serta Cara ...
 • Yuk Kwan: Sebab-sebab Pencemaran Air di Negara Kita
 • Penyebab, Dampak dan Pengendalian Pencemaran Air ...
 • SEBAB, KESAN DAN LANGKAH PENCEMARAN AIR KARANGAN BAHASA ...
 • Kesan Pencemaran Air - blogspot.com

  Kesan pencemaran air yang berlaku kepada manusia adalah terhadap kesihatan mereka sendiri. Sebagai contoh, kesan yang dianggap kronik akibat pencemaran air yang berlaku terhadap manusia ialah anomalia iaitu pembesaran tubuh dan tingkah laku yang tidak normal serta kurang daya ketahanan badan akibat penggunaan sumber air tersebut. Oleh itu, air yang tercemar adalah berbahaya terhadap kesihatan ... C. Dampak dari pencemaran air sungai Pencemaran air dapat berdampak sangat luas, misalnya dapat meracuni air minum, meracuni makanan hewan, menjadi penyebab ketidak seimbangan ekosistem sungai dan danau, pengrusakan hutan akibat hujan asam dsb. 1. Dampak terhadap kesehatan Peran air sebagai pembawa penyakit menular bermacam-macam antara lain :

  Kesan pencemaran air - pencemaran air

  `contohnya, yang belaku di teluk Minamata, Jepun, pencemaran toksik menyebabka nmanusia menjadi sakit kepala, kebas-kebas dan jarak penglihatan menjadi kabur. 3. Mengurangkan tekanan oksigen didalam air. sisa kumbahan dan sisa toksik terkumpul dipermukaan air, dan terampai di air tawar; mengurangkan kualiti air manusia dan alam sekitar untuk ... Komponen tersebut antara lain adalah unsur, energi, dan zat lainnya.Pencemaran air antara lain adalah pencemaran air laut, pencemaran air tanah, air sungai, dan air danau. Berdasarkan UU No. 23 Tahun 1997 menyatakan bahwa pencemaran air adalah menurunnya kualitas air akibat masuknya makhluk hidup, zat, energi ke dalam air akibat aktifitas manusia.

  Pencemaran Air | Pengertian, Contoh, Penyebab, dan Dampak ...

  Sebab air yang sudah tercemar jika di konsumsi oleh manusia, hewan, maupun tumbuhan, dapat menyebabkan berbagai macam penyakit, mengganggu pertumbuhan, dan bahkan bisa menjadi sebab kematian. Banyak penyebab terjadinya pencemaran air ini, mulai dari proses alam hingga dari manusia sendiri. selain daripada kumuhan daripada kilang,aktiviti penorakaan juga menyumbang kepada pencemaran air.Contoh aktiviti penorakaan untuk pertaniaan,pembalakan tidak terkawal dan sebagainya.Aktiviti penorakaan akan menyebabkan hakisan kepada tanah dan seterusnya tanah runtuh akan masuk ke dalam sungai dan menjadi mendakan.Mendakan ini boleh mencetekkan lagi paras air sungai dan seterusnya banjir ... Tampilnya saya di pentas yang indah ini adalah untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk "Kesan Pencemaran Air Kepada Hidupan" Pencemaran air sering berlaku di negara kita. Pencemaran air sungai dan laut terjadi disebabkan oleh berbagai-bagai faktor. Sampah sarap dan sisa-siasa minyak dibuang ke laut oleh pihak-pihak yang tidak bertanggung jawab .

  Pencemaran Air atau Polusi Air | Akibat, Dampak & Contoh ...

  Pencemaran air merupakan masuknya suatu komponen berupa unsur, energy, dan zat lainnya yang bercampur dengan air sehingga dapat menurunkan kualitas air. Pengertian pencemaran air berdasarkan uu no. 3 tahun 1997 , pencemaran air adalah menurunnya kualitas air akibat masuknya makhluk hidup, zat, energy ke dalam air akibat aktivitas manusia. Pencemaran air juga memberi kesan kepada tanah basah. Tanah basah menyediakan habitat kepada banyak organisma hidup dan spesies tumbuhan. Apabila fosforus daripada pencemaran bahan kimia ditambah dalam sistem air, rumpai air akan tumbuh dengan banyak.. Dengan peningkatan fosforus, ianya akan menyebabkan menyebabkan ekosistem menjadi tidak seimbang. Secara kesimpulannya , terdapat pelbagai kesan yang membawa kepada pencemaran air udara dan tanah ini.Oleh itu, untuk memastikan pencemaran ini dapat diatasi semua pihak seperti kerajaan , NGO ,swasta dan juga orang awam harus turut sama di dalam menjaga alam sekitar bersama-sama.Alam sekitar adalah anugerah yang tidak terhingga yang harus ...

  (DOC) Sebab dan Akibat Pencemaran Air serta Cara ...

  Umum Jan 18, 2015 0 1,582 Views Pencemaran air bukanlah hal yang baru untuk kita jumpai. Sudah banyak kasus yang terjadi, yaitu kerugian besar yang disebabkan pencemaran air. Di Negara kita contohnya, banyak ikan mati karena danau tempat pemeliharaan Contohnya adalah disosiasi NO2 yang menghasilkan NO dan O. Jika membahas tentang pencemaran udara mungkin yang terlintas di benak kita adalah akibat ulah manusia, dan pernyataan itu bisa dikatakan benar, namun selain manusia pencemaran udara juga dapat terjadi karena kejadian alam. Berikut beberapa penyebab pencemaran udara yaitu: 1. Lalu lintas Pencemaran udara terbahagi kepada dua bahagian iaitu pencemaran udara primer dan pencemaran udara sekunder. Pencemaran udara primer adalah penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada proses pembakaran yang tidak lengkap. Proses ini menyebabkan zarah-zarah yang halus terampai di udara dan memberi kesan sampingan kepada ...

  Sebab Dan Akibat Pencemaran Air Untuk Bahan Makalah

  Itulah sebab dan akibat terjadinya pencemaran air yang dapat anda gunakan untuk bahasan makalah hukum alam atau hanya untuk sekedar pengetahuan anda. Semoga dengan telah membaca akibat pencemaran air ini anda menjadi paham sehingga ada rasa keinginan anda untuk ikut serta menjaga agar air bersih tetap ada dan terawat. >>>> 2.PENCEMARAN AIR Pencemaran air bermaksud perubahan yang berlaku dari segi kandungan,keadaan dan warna sehingga tidak sesuai dan akan memberi kesan terhadap manusia apabila digunakan.Pencemaran ini berlaku sama ada dari segi biologi,kimia dan fizik.Bahan pencemaran boleh didapati dalam pelbagai bentuk iaitu gas,cecair dan pepejal.Pencemaran air ... Kesanya, ia membunuh tumbuh-tumbuhan dan juga hidupan air. Ia juga boleh menghakis pakaian, kertas dan bahan binaan bangunan. Selain itu, asid tersebut juga meresap ke dalam tanah dan menyebabkan kualiti tanah berkurang dan menjadikannya tidak subur. Haiwan. Haiwan akan terancam atau mati akibat dari pencemaran udara.

  Kesan-kesan Pencemaran Tanah dan Air | Nature

  Pencemaran berlaku sama ada dari segi biologi, kimia, dan fizikal. Pencemaran air bukan hanya berlaku di sungai sahaja,tetapi juga di laut,pantai, tasik kolam dan sebagainya sama ada secara sengaja atau tidak sengaja. Punca utama yang mengakibatkan pencemaran ini adalah daripada bahan pencemar dari kilang-kilang yang berdekatan. Keadaan atau tahap pencemaran sumber air boleh dinilai ... Sebab di muka bumi berbagai komponen memang saling berkaitan satu sama lain. Sebut saja ketia pencemaran tanah terjadi, maka air yang ada di dalam tanah juga dapat ikut tercemar. Nah, begitu juga dengan udara. Dalam konteks ini, polusi udara juga dapat berlangsung sebagai akibat dari terjadinya pencemaran tanah, baik itu secara langsung ataupun ... Di samping itu, kesihatan juga akan terjejas akibat daripada pencemaran sungai kerana sumber utama hidupan adalah air. Apabila air tercemar , pelbagai penyakit akan menimpa .Justeru itu,air akan berkurangan sekiranya tidak dicegah .Memulihkan air memerlukan kos belanja yang tinggi.Selain itu,aktiviti seharian tidak dapat diteruskan contohnya membasuh baju,minum dan makan,mandi dan sebagainya.

  Kesan Pencemaran Air | AIR & MANUSIA

  Tambahan pula, keadaan air laut ataupun sungai yangberbau busuk akibat daripada bakteria-bakteria daripada bahan-bahan cemaryang dibuang ke dalam air laut atau sungai mewujudkan keadaan yang tidakselesa kepada manusia dan juga hidupan lain di dunia ini. Saya optimis bahawa menjejaskan keindahan alam merupakan antara kesan pencemaran air ... Terdapat sebab dan akibat pencemaran ini berlaku . Pencemaran kini berlaku secara berleluasa sehingga menyebabkan banyak binatang kapupusan . Di sini kita tumpukan kepada dua jenis pencemaran iaitu pencemaran air dan pencemaran udara yang menyebabkan binatang dalam kepupusan . Pencemaran air berlaku di kawasan yang berair seperti sungai dan ... - penyakit bawaan air seperti cirit-birit, sakit perut dan keracunan makanan meningkat - Pada tahun 2005, WHO memperkirakan sekitar 1.6 juta penduduk meninggal akibat air yang tidak bersih. 5. Menjejaskan industri pelancongan - tumpahan minyak menyebabkan bau yang tidak selesa - kawasan terumbu karang boleh terjejas teruk apabila berlaku pencemaran air - pulau dan pantai akan kurang dikunjungi ...

  Yuk Kwan: Sebab-sebab Pencemaran Air di Negara Kita

  Sebab lain pencemaran air di negara kita ialah akibat aktiviti pembalakan. Aktivit pembalakan yang dijalankan secara besar-besaran tanpa perancangan yang berhikmat telah menyebabkan hutan menjadi tandus. Keadaan tandus ini mengakibatkan tanah runtuh dan banjir kilat selepas hujan lebat. Akibatnya, air sungai tercemar dan menjadi kerup ... Pencemaran udara timbul akibat adanya sumber-sumber pencemaran, baik yang bersifat alami ataupun karena kegiatan manusia. Beberapa pengertian gangguan fisik seperti pencemaran suara, pencemaran panas, pencemaran radiasi dan pencemaran cahaya di anggap sebagai bagian dari pencemaran udara.

  Pencemaran air - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

  Pencemaran air ialah perubahan yang berlaku kepada air dari segi kandungan atau warna serta sifat-sifat kimia yang disebabkan oleh pelbagai bahan pencemar dalam pelbagai bentuk seperti pepejal, cecair dan gas. Ia merujuk kepada pencemaran jasad air (mis. tasik, sungai, lautan, akuifer dan air bawah tanah), biasanya akibat kegiatan manusia. Kesannya dapat dirasai sehingga ke Sweden, kerana 23 orang telah dilaporkan mati akibat daripada kesan radioaktif nuklear tersebut. Semua penduduk di sekitarnya dipindahkan dan di sesetengah tempat, penjualan daging terpaksa dihentikan kerana kadar pencemaran terlalu tinggi dan membahayakan kesihatan.

  Punca berlakunya pencemaran air | Lakaran Kata

  Air merupakan salah satu keperluan asas manusia. Namun, air semakin hari semakin tercemar. Pencemaran ini dikaitkan dengan larutan pelbagai bahan kimia toksik dan bahan buangan. Pelarut-pelarut ini senang mencemarkan air dan sumber air kita. Kini, banyak punca air kita tercemar sehingga didapati bahawa jika tiada sebarang langkah diambil ia ... halaman untuk mengetahui tentang bumi dan alam sekitar@mengkaji bumi dan sebab pencemaran bumi ; Ahad, 7 Julai 2013. pencemaran air PENDAHULUAN. Air merupakan komponen penting dalam kehidupan manusia dan elemen penting kepada semua kehidupan.Sumber air penting untuk dijadikan minuman,tujuan pembersihan,pertanian,kegunaan industri,perikanan,pengangkutan dan lain-lain. Jika tidak ada air di ...

  SEBAB – SEBAB DAN PUNCA PENCEMARAN

  Air masin bercampur dengan air tulen,ini berlaku apabila hidrodinamik antara air segar dan air masin terganggu contohnya seperti air bawah yang tulen dipam berlebihan di akuifer pantai.Ia juga boleh berlaku apabila sempadan semulajadi yang memisahkan air segar dan air masin musnah akibat daripada pembinaan terowong bawah laut yang memudahkan ... Pencemaran Lingkungan – Lingkungan merupakan suatu wadah tertentu dimana di dalamnya terdapat makhluk hidup yang menempatinya. Lingkungan terbagi ke dalam beberapa bagian, seperti lingkungan air dan lingkungan daratan. Lingkungan ini juga dapat terjadi pencemaran bila tidak dijaga dengan baik oleh yang hidup di dalamnya atau sekelompok orang yang tinggal di sekitarnya dan terjadinya sebuah ... Jika kita meninjau masalah ini secara mendalam, mendapati keracunan makanan ekoran daripada makanan dihinggap lalat dan dibiar buka dan terbuka kepada microorganism yang merbahaya. Pembiakan nyamuk aedes pula disebabkan tempat air bertakung dan tidak tertutup. pencemaran air berlaku dan membahayakan kesihatan. Semak-samun yang tidak dikemaskan ...

  Alam Sekitar: Punca Berlakunya Pencemaran Alam Sekitar

  Kesimpulannya, punca-punca pencemaran yang telah dikenal pasti ini harus diambil langkah serius oleh semua pihak dan organisasi untuk mengurangkan masalah pencemaran alam sekitar baik daripada pencemaran air, udara, tanah dan bunyi. Ia penting demi memastikan kehidupan dibumi ini terjamin dan terhindar dari masalah pencemaran yang semestinya ... Dimana benda-benda tersebut dapat merusak struktur tanah dan membuat tanaman menjadi sulit untuk tumbuh dan berkembang. Pencemaran tanah adalah kerusakan dari permukaan tanah sebagai akibat dari kegiatan manusia yang tidak bertanggung jawab dalam menyalah gunakan sumber daya alam yang telah tersedia.

  Penyebab, Dampak dan Pengendalian Pencemaran Air ...

  Oleh : Carlos Holmes Lumban Toruan, ST, M.Si Pencemaran air PENCEMARAN air adalah suatu perubahan keadaan di suatu tempat penampungan air seperti danau, sungai, lautan dan air tanah akibat aktivitas manusia. Danau, sungai, lautan dan air tanah adalah bagian penting dalam siklus kehidupan manusia dan merupakan salah satu bagian dari siklus hidrologi. Antara punca-punca yang boleh kita huraikan sebagai penyebab berlakunya pencemaran alam sekitar ialah pencemaran yang disebabkan oleh faktor semulajadi.Pencemaran ini terjadi tanpa diduga oleh masyarakat.Ini kerana pencemaran ini berpunca daripada kejadian seperti gunung berapi,ribut taufan,gempa bumi dan sebagainya.Pencemaran ini boleh mendatangkan kesan yang negatif terhadap masyarakat ... Cara mengatasi jika anda mahu membantu menjaga kebersihan air kita , terdapat banyak perkara yang anda boleh lakukan untuk membantu. Anda boleh mencegah pencemaran air sungai dan tasik berdekatan dan juga air bawah tanah dan minum air dengan mengikuti beberapa panduan mudah dalam kehidupan seharian anda .

  Pencemaran Alam Sekitar - Jenis, Punca, Kesan Dan Cara ...

  Bermaksud kerosakan berlaku akibat daripada pencemaran udara seperti kekotoran pada pakaian, pencemaran pada permukaan dinding bangunan dan sebagainya. Perkara ini berlaku akibat daripada pengenapan asap atau zarah halus.Hakisan logam juga merupakan kesan daripada pencemaran udara akibat kehadiran sulfur dioksida di dalam udara. Di muka bumi terdapat lebih kurang 7% daripada jisim bumi adalah terdiri daripada air. 97% daripada air ini ialah air masin di lautan dan 3% merupakan air tawar yang terdiri daripada ais kutub.Hanya lebih kurang 0.7% air bumi terdapat di tasik dan sungai air tawar dan di atmosfera. Berikut adalah senarai untuk menjelaskan antara kesan utama daripada pencemaran air: 1- Campuran terlalu banyak ...

  Pencemaran Alam Sekitar – Fakta, Punca Dan Kesan Kepada ...

  Pencemaran ini biasanya berlaku di kawasan bandar-bandar besar seperti New York dan Kuala Lumpur. Pencemaran Termal; Pencemaran termal ialah pengurangan kualiti air yang berlaku akibat dari perubahan suhu. Pencemaran ini berpunca dari penggunaan air sebagai agen penyejuk di dalam janakuasa industri kilang. Pencemaran udara primer Satu penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada proses pembakaran yang tidak lengkap.Proses ini menyebabkan zarah-zarah yang halus akan terampai-ampai di udara dan member kesan negative kepada kesihatan manusia.Kebiasaan pencemaran ini dibebaskan melalui ekzos kenderaan,kawasan industry dan penggunaan dapur arang atau kayu. Kesan kepada kualiti air Akhirnya pencemaran air m emberi kesan kepada kualiti air. Bahan-bahan toksid yang dibuang akan memberi kesan terhadap kitaran makanan dengan mempengaruhi dan meracuni hidupan-hidupan di sungai dan tasik seperti rumpair, burung, ikan dan hidupan lain. Bahan- bahan toksid yang bercampur dengan air sungai atau tasik,secara langsung akan mempengaruhi kualiti air minuman.

  ALAM SEKITAR: PENCEMARAN AIR

  Pencemaran air memberi kesan kepada ekosistem laut,sungai,tasik dan air dari tanah.Air yang tercemar oleh pembuangan sampah sarap,pengaliran sisa toksik dari kilang-kilang,dan minyak mentah dari kapal-kapal tangki yang bocor akan menyebabkan hidupan akuatik seperti pelbagai jenis ikan dan udang mati.Jika pencemaran sungai tersebut berlarutan ... Pencemaran air Pencemaran air bermaksud perubahan yang berlaku dari segi kandungan,keadaan dan warna sehingga tidak sesuai dan akan memberi kesan terhadap manusia apabila digunakan.Pencemaran ini berlaku sama ada dari segi biologi,kimia dan fizik.Bahan pencemaran boleh didapati dalam pelbagai bentuk iaitu gas,cecair dan pepejal.Pencemaran air ...

  SEBAB, KESAN DAN LANGKAH PENCEMARAN AIR KARANGAN BAHASA ...

  SEBAB, KESAN DAN LANGKAH PENCEMARAN AIR KARANGAN BAHASA MELAYU STPM PENCEMARAN SUNGAI 1.Pengenalan. Air meliputi 70% daripada bumi dan memainkan peranan yang amat penting dalam kehidupan kita.Semua benda hidup bergantung kepada air untuk pelbagai kegunaan seperti minuman,memasak,bertani dan sebagainya.Pencemaran air didefinisikan sebagai sebarang kemasukan bahan asing ke dalam air yang ... Definisi pencemaran air Menurut Wikipedia Ensiklopedia, pencemaran air ialah pencemaran yang berlaku di sungai, tasik dan laut. Lokasi berair sering disalah anggap sebagai tempat pembuangan sampah terutama daripada aktiviti manusia. Punca-punca pencemaran air ~pembuangan sampah sarap Punca utama pencemaran air antaranya ialah pembuangan sampah dari kawasan perumahan di sepanjang sungai, tepi ... Apabila air tercemar, kehidupan kita akan dilanda pelbagai masalah dan kualiti hidup kita akan terjejas. Hakikat ini harus disedari oleh setiap anggota masyarakat. Oleh itu, marilah kita bersama-sama memikul tanggungjawab memantau dan mengelakkan pencemaran sungai daripada berlaku. kerja rumah: Kesan-kesan pencemaran

  Penyebab, Dampak, dan Cara Penanggulangan Pencemaran Air

  Apa sih pencemaran air itu? Pencemaran air itu merupakan masuknya komponen lain ke dalam air yang menyebabkan menurunnya kualitas air. Nah, di artikel ini kita akan bahas tuh penyebab, dampak, dan cara penanggulanan pencemaran air. Seperti apa ya? Keep scroll ya Squad! A. Faktor Penyebab Pencemaran Air. Secara garis besar, ada tiga nih penyebab ... Punca utama pencemaran air ialah bahan buangan domestik. Bahan-bahan buangan domestik yang terdiri daripada sampah sarap dan bahan kumbahan dibuang sewenangwenangnya ke dalam sungai. Bahan kumbahan disalirkan ke dalam parit dan sungai sebagai cara termudah menanganinya. Sampah organik mereput dan diuraikan oleh bakteria dengan oksigen yang ...

  10 Faktor Penyebab Pencemaran Air dan Penjelasannya ...

  10 Faktor Penyebab Pencemaran Air dan Penjelasannya pencemaran air adalah sesuatu hal yang seringkali kita temukan saat ini. Banyak sekali sumber air yang tercemar. Beberapa faktor yang menyebabkan pencemaran air antara lain adalah kegiatan pertambangan, kegiatan pertanian, kegiatan peternakan dan juga perikanan, kegi PENCEMARAN ALAM jika dibiarkan akan mengganggu keharmonian dan keselesaan kehidupan kita. Sebenarnya, terdapat beberapa jenis pencemaran alam yang berlaku di sekeliling kita. Antaranya pencemaran air, pecemaran udara, pencemaran tanah, pencemaran bau, pencemaran sisa pepejal, pencemaran bunyi, dan sebagainya.  Itulah sebab dan akibat terjadinya pencemaran air yang dapat anda gunakan untuk bahasan makalah hukum alam atau hanya untuk sekedar pengetahuan anda. Semoga dengan telah membaca akibat pencemaran air ini anda menjadi paham sehingga ada rasa keinginan anda untuk ikut serta menjaga agar air bersih tetap ada dan terawat. >>>> SEBAB, KESAN DAN LANGKAH PENCEMARAN AIR KARANGAN BAHASA MELAYU STPM PENCEMARAN SUNGAI 1.Pengenalan. Air meliputi 70% daripada bumi dan memainkan peranan yang amat penting dalam kehidupan kita.Semua benda hidup bergantung kepada air untuk pelbagai kegunaan seperti minuman,memasak,bertani dan sebagainya.Pencemaran air didefinisikan sebagai sebarang kemasukan bahan asing ke dalam air yang . Umum Jan 18, 2015 0 1,582 Views Pencemaran air bukanlah hal yang baru untuk kita jumpai. Sudah banyak kasus yang terjadi, yaitu kerugian besar yang disebabkan pencemaran air. Di Negara kita contohnya, banyak ikan mati karena danau tempat pemeliharaan Air masin bercampur dengan air tulen,ini berlaku apabila hidrodinamik antara air segar dan air masin terganggu contohnya seperti air bawah yang tulen dipam berlebihan di akuifer pantai.Ia juga boleh berlaku apabila sempadan semulajadi yang memisahkan air segar dan air masin musnah akibat daripada pembinaan terowong bawah laut yang memudahkan . New iphone adventure game. Pencemaran air merupakan masuknya suatu komponen berupa unsur, energy, dan zat lainnya yang bercampur dengan air sehingga dapat menurunkan kualitas air. Pengertian pencemaran air berdasarkan uu no. 3 tahun 1997 , pencemaran air adalah menurunnya kualitas air akibat masuknya makhluk hidup, zat, energy ke dalam air akibat aktivitas manusia. Haim forever itunes plus. Oleh : Carlos Holmes Lumban Toruan, ST, M.Si Pencemaran air PENCEMARAN air adalah suatu perubahan keadaan di suatu tempat penampungan air seperti danau, sungai, lautan dan air tanah akibat aktivitas manusia. Danau, sungai, lautan dan air tanah adalah bagian penting dalam siklus kehidupan manusia dan merupakan salah satu bagian dari siklus hidrologi. Butter sauce recipe for apple cake. Sebab air yang sudah tercemar jika di konsumsi oleh manusia, hewan, maupun tumbuhan, dapat menyebabkan berbagai macam penyakit, mengganggu pertumbuhan, dan bahkan bisa menjadi sebab kematian. Banyak penyebab terjadinya pencemaran air ini, mulai dari proses alam hingga dari manusia sendiri. Pencemaran ini biasanya berlaku di kawasan bandar-bandar besar seperti New York dan Kuala Lumpur. Pencemaran Termal; Pencemaran termal ialah pengurangan kualiti air yang berlaku akibat dari perubahan suhu. Pencemaran ini berpunca dari penggunaan air sebagai agen penyejuk di dalam janakuasa industri kilang. Tambahan pula, keadaan air laut ataupun sungai yangberbau busuk akibat daripada bakteria-bakteria daripada bahan-bahan cemaryang dibuang ke dalam air laut atau sungai mewujudkan keadaan yang tidakselesa kepada manusia dan juga hidupan lain di dunia ini. Saya optimis bahawa menjejaskan keindahan alam merupakan antara kesan pencemaran air . Youngjin yoo samsung tablet. Pencemaran berlaku sama ada dari segi biologi, kimia, dan fizikal. Pencemaran air bukan hanya berlaku di sungai sahaja,tetapi juga di laut,pantai, tasik kolam dan sebagainya sama ada secara sengaja atau tidak sengaja. Punca utama yang mengakibatkan pencemaran ini adalah daripada bahan pencemar dari kilang-kilang yang berdekatan. Keadaan atau tahap pencemaran sumber air boleh dinilai . Pencemaran air memberi kesan kepada ekosistem laut,sungai,tasik dan air dari tanah.Air yang tercemar oleh pembuangan sampah sarap,pengaliran sisa toksik dari kilang-kilang,dan minyak mentah dari kapal-kapal tangki yang bocor akan menyebabkan hidupan akuatik seperti pelbagai jenis ikan dan udang mati.Jika pencemaran sungai tersebut berlarutan .

  584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614